2020-11-15 06:05:20• hírek • Bajnai Botond

Nagy öröm számomra, hogy a továbbiakban is meg tudom valósítani álmaimat – Békéssy Erzsébettel beszélgettünk

Talán kevés olyan ember él Szatmár megyében, akinek be kellene mutatni Békéssy Erzsébetet. A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség néhány hónappal ezelőtt nyugállományba vonult vezetője 29 éven át dolgozott megyénk környezetvédelmi problémáinak megoldásáért, utóbbi másfél évtizedben az ügynökség igazgatójaként. Viszont azzal, hogy megkezdte nyugdíjas éveit, nem tett le arról, aminek közel három évtizeden át élharcosa volt: megalapította az Élet Fája Egyesületet, hogy tovább dolgozhasson egy zöldebb jövőért. Az alábbiakban a Szatmár.ro kérdéseire Békéssy Erzsébet válaszol.

Szatmár.ro: Mesélj kicsit a kezdetekről, miért éppen a környezetvédelem?


Békéssy Erzsébet: Gyakran szoktuk mondani, hogy az életben semmi sem véletlen, hiszem, hogy ez így is van. Hiszem, hogy 1991. január havában, amikor a Környezetvédelmi Ügynökséghez kerültem, nem volt véletlen. Igaz hogy még akkor kevesen tudták, így én sem, hogy mivel is eszik a környezetvédelmet, de mivel a sors úgy hozta, hogy a házgyárban 9 ledolgozott év után egy új szakterületen próbáljam ki magam, az évek elteltével az eredmények azt bizonyítják, hogy Isten jól munkálkodott. A hivatásom a passzióm lett, és azt mondhatom, hogy az életemnek az a 29 éve, amit a környezetvédelemnek szenteltem, eredményes és csodálatos volt.


Szatmár.ro: Hogyan értékeled a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség élén eltöltött éveket?


Békéssy Erzsébet: Ha az embernek a hivatása a passziója is egyben, akkor természetessé válik, hogy szeretne minél hatékonyabb lenni, minél többet elérni. A vezetői beosztás számomra egy nagyon jó eszköz volt abban, hogy a megálmodott terveimet legtöbbször zökkenőmentesen kivitelezhessem. Hiszen megszűntek az akadályok, és itt gondolok azokra az akadályokra, amit a vezetői funkcióban lévő emberek gördítenek minden kezdeményezés elé csak azért, mert az ötlet nem tőlük származik. Természetesen az ötlettől a megvalósításig hosszú az út, egyedül nem lehet érdemleges sikereket elérni, legalábbis a környezetvédelem terén nem, de hála Istennek, egy olyan csapatot sikerült az évek során összekovácsolni, hogy együtt csapatszellemben szép eredményeket értünk el. Mikor csapatról beszélek, itt gondolok elsősorban a közvetlen kollégákra, aztán a különböző intézmények, illetve a civil szervezetekben tevékenykedő szakemberekre, az ifjúságra, és nem utolsó sorban a médiára, ami számomra mindig olyan volt mint a kenyér, hiszen folytonosan táplálta a közösséget mindazokkal az információkkal, ami által a lakosság nem csak jól informált lett, de részt tudott  venni a tevékenységeinkben.



Szatmár.ro: Hogyan is történt az ügynökségtől való távozás? Hiszen te még szívesen maradtál volna, lettek volna tervek, amelyeket megvalósításra, befejezésre vártak.


Békéssy Erzsébet: Nekem van egy elvem: "A csúcson kell abba hagyni!" 29 év után, amiből 15 éven keresztül intézményvezetőként dolgoztam, majd a nyugdíjazási korhatárt is elértem, a terveimet megvalósítottam. Számomra ez jelentette a csúcsot. Így gondoltam 2020 január havában, amikor az udvari "Határtalan folyosó" pályázat sínen volt, és azt gondoltam, hogy júniusban, amikor megyek nyugdíjba, megtörténik a szalagvágás, illetve sikerül júniusig az SOS Ökoparkot is befejezni az atyai "Kentaur" Szabadidő Központban. Sajnos márciusban minden munkálatot fel kellett függeszteni a koronavírus-járvány miatt. Ezért, és mert a kollégák is kértek rá, szerettem volna még addig maradni, ameddig a projekteket sikerül befejezni, és persze együtt maradni és együtt átvészelni ezt a nehéz időszakot. De mások ezt másként gondolták, úgy hogy június 15. óta nyugdíjas vagyok.


Szatmár.ro: A nyugdíjas évek sem telnek tétlenül, létrehoztad az Élet Fája Egyesületet.


Békéssy Erzsébet: Igen, akik ismernek, tudják hogy egy aktív, örökké nyüzsgő ember vagyok, így hát a családom támogatásával létrehoztuk az „Élet Fája” Környezetvédelmi és Humanitárius Egyesületet, amit elnökként október óta irányítok. Nagy öröm ez számomra, hogy a továbbiakban is az álmaimat, mert vannak, meg tudom valósítani a lányom és a férjem támogatásával, illetve az egyesület alapító tagjaival. Mint mondtam, egyedül nem lehet részed sok sikerélményben, három embernek sem sokban. Mint egyesület azt szeretnénk, hogy az élet fája legyünk, egy olyan fa, ami napról napra egyre lombosabb lesz, egyre több önkéntes áll majd mellénk, hogy együtt munkálkodjunk és együtt örüljünk majd az eredményeknek is.


Szatmár.ro: Milyen céllal hoztad létre az egyesületet, milyen rövid-, illetve hosszú távú célokat tűz ki maga elé az a szervezet?


Békéssy Erzsébet: Mint az egyesület mottója is tolmácsolja: "Légy TE a változás, MAGADÉRT, ÉRTÜNK, egy ZÖLD  JÖVŐÉRT!" elsősorban az önkéntesség fontosságát szeretnénk népszerűsíteni, olyan tevékenységeket kezdeményezni, ami megfogható eredményeket generál, és aminek a haszonélvezői a közösségünk lesz. Ehhez elengedhetetlen az összefogás, minél többen kicsi lépésekkel egy irányba haladni a cél felé ami közös: egy zöld jövő. Ezen kívül én úgy gondolom, hogy ha az ember a szabadidejét valami értékes dolognak szenteli, ő maga is gazdagodik, hasznosnak érzi magát, és gyakran szeretetet és hálát is kap cserébe. Az önkéntes tevékenység fejleszti a pozitív tulajdonságokat, erényeket és az önismeretet. Teljesebbé és boldogabbá varázsolja az életünket. Mindannyian azt reméljük, hogy a jótetteink jobbá tesznek nem csak bennünket, de az egész világot. Ilyen értelemben a környezetvédelmet egy kimeríthetetlen kútnak lehet tekinteni.



Nagy öröm számunkra, hogy már az ünnepélyes megnyitó alkalmával, egyrészt sokan megtiszteltek jelenlétükkel, másrészt a felszólalásukban a támogatásukról biztosították az egyesületet. Jó érzés tudni, hogy már a kezdet kezdetén nem vagyunk egyedül, hogy igény van az egyesület céljainak közös megvalósítására.



Szatmár.ro: Milyen konkrét terveid vannak a jövőre nézve?

Békéssy Erzsébet:
Ebben a zavaros időszakban szeretnénk minél hatékonyabban hozzájárulni, különböző online programokkal (lásd a "Mutasd meg hogy érdekel!" esszéíró versenyt), hogy az ifjaink együtt szüleikkel, nagyszüleikkel számítógépmentes közös tevékenységeket folytassanak. Aztán, ha Isten segítségével átvészeljük ezt az időszakot, minél több szabadtéri öko- és karitatív akciót szeretnénk szervezni. Elkezdtük a "KÖZÖSSÉGI PARK" megvalósítását, már 1000 tulipánhagymát elültettünk, tavasszal majd folytatjuk újabb és újabb virágfajták ültetésével, hogy a húsvét közeledtével virágba boruljon  a közösségi park, és minden állami gondozásban lévő idős embernek jusson legalább egy csokorral az asztalára. Egy másik célunk, hogy Szatmár megyében is hagyománnyá váljon a "Szedd magad" mozgalom, amikor is lehetőséget adunk mindenki számára, hogy a közösségi parkból legalább egy, vagy akár több szál virággal is kedveskedjenek szeretteiknek.



Természetesen minden hónapban megünnepeljük majd a környezetvédelmi eseményeket, az esemény témájának megfelelő tevékenységek szervezésével.

Az EU-s projektek mindig is a szívem csücskének számítottak és azok is maradtak. Azt remélem, hogy az egyesület a tevékenységei által ismerté válik, akkor pályázni is érdemes lesz. Van a tarsolyomban egynéhány projekt-ötlet, amit csak komoly anyagi támogatással lehet megvalósítani. Mint például környezetvédelmi téren egy környezetbarát közösségi otthon létrehozása, állatvédelmi téren egy multifunkcionális állatbarát központ. Majd ha aktuális lesz, természetesen jövök a részletekkel is.


Szatmár.ro: Optimizmusban és lelkesedésben úgy tűnik nincs hiány!


Békéssy Erzsébet: Anélkül nem is lehet, csak így érdemes. Isten adjon egészséget mindnyájunknak, mert azon túl a mosoly, a jókedv, a tenni akarás csak rajtunk múlik.


Szatmár.ro: Sok sikert kívánunk és minél több megvalósítást ez elkövetkező évekre!

Békéssy Erzsébet: Benkő László gondolatával szeretném megköszönni a jókívánságokat, idézem: "Amikor az ember valami olyat alkot, amitől felcsillan a szeme, akkor azt folytatni kell. Ha jól csináljuk, abból születnek meg a kiemelkedő, meghatározó slágerek." Azon leszünk, hogy jól csináljuk, hogy minden közös tevékenység felcsillanó szemeket nyisson és egy makacs kitartást eredményezzen a folytatáshoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: